Pages

29 October 2007

New York cheesecake resepi I

Bahan-bahan:
Base:
125gm tepung
50gm butter
1/4 camt baking powder
50gm gula
1 biji telur - size kecil

Bahan2 kek:
600gm philadephia cream cheese - suhu bilik
120gm gula
30gm tepung
4 biji telur - size sederhana
125gm sour cream
1 camb parutan lemon - parut guna garpu lagi senang
1 camt esen vanilla

Bahan2 gel (campurkan semua bahan2):
2 camb jam apricot
80-80gm air
1/2 camt serbuk agar2
1/2 camt instant jelly

cara:
  • untuk base: pukul butter dan gula sehingga menjadi krim. masukkan telur dan pukul hingga sebati
  • masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak bersama ke dalam adunan dan kacau rata. ketepikan dan rehatkan selama 20 min
  • tekankan doh ke dalam loyang springform size 9". bakar pada suhu 175C selama 15 min. keluarkan dari oven dan sejukkan
  • utk kek: pukul cream cheese dan gula sehingga berkrim dan gebu. masukkan parutan lemon dan esen vanilla dan pukul rata
  • masukkan telur satu persatu sehingga habis
  • masukkan tepung dan sour cream ke dlm adunan dan kacau sebati
  • tuangkan adunan cheese ke dlm base dan steam bake adunan selama 1 jam 10 min dengan suhu 175C atau sehingga masak
  • setelah masak biarkan kek di dlm oven dan tutupkan api oven dan biarkan sehingga kek sejuk
  • simpan di dlm fridge dan sapukan dengan apricot gel di atas cheesecake tadi
  • kalau rajin bolehlah dihiaskan dengan cream di atasnya

6 comments:

Mat Gebu said...

Kek kaju mcm ni, kalau aku buat noreen...dekat sebulan baru habis agaknya...kat rumah nie mana lah depa nak sgt makan..pulak2 ada keju..pakcik pulak kalau asyik bedal je..siaplah body mcm dipam2 naik nya!!!!

MyPeriukBelanga said...

makdaro siap dpt tngok reen balun itu chiskek 'live' laeii kn reen kn...

mcm sodap aku tengok tapi kan sogham bulu tiak den bila nk makan kono sediakan jam*** awal2 supaya tak digunakan org lain sbb kalu pekena walau sehiris sekali pun kan reen kompom penuh satu mangkuk aku 'anu' kawww ahak ahak

reen lapis bila laeii?

noreen said...

mat cheesecake nie mmg sodap taw nak2 kite simpan dlm fridge. den kena makan dlm 3 hari baru dpt perhabiskan tu pun kalau guna tin kecik. tapi cheesecake yg nie mmg sodap bangat siap aku makan secara live laei dopan mak daro ahak.

ala k.nis kek lapis tu nanti2 lah bilo dah kayo nak boli tolo banyak2 sikit sbb kang tak menjadi mau den balingkan kek atas bumbung flat k.nis tu hah ampunnnn

MyPeriukBelanga said...

ahak reen...pepatah kata iqbalkan: nanenanepoopoo...<< mksud dia tak akan kena lah kalu reen baling atai bumbung aku sebab yg kono dulu kompom apek atai tingkat 7 ni ahak ahak

reen tapi knis mcm nak cuba terai chiskek tp ada tak chiskek yg vry light skit supaya tak ceret beret aku mano nak sontal sontil mano nak deliver kat mangkuk hanyun tuuu ahak ahak

Mat Gebu said...

Mak dara...jalan terowong kat S'pore tu dah bukak ke?...manalah tu kot2 esok mak dara buat demo menyentil kat area terowong tu..hahahaha....!!!..ampon kak niss...pleaseee yeaa,no sentil cap janggut tok arab....goli tokak den!!!

noreen said...

mat mak daro mane main kat tempat2 terowong nie tak ada kelas mak daro tu kan vogue mesti nak jage standard ampuuunn deepavali vanekam ahak

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin