500gm beras - basuh dan tuskan
700-800ml air - terpulang pada jenis beras yg digunakan
4 camb minyak - kalau suka boleh jugak guna minyak sapi
4 cm kulit kayu manis
3 kelopak bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 labut bawang besar - dicincang
1/3 cawan sos tomato
1/4 cawan bawang goreng
gajus goreng
kismis hitam goreng
hirisan daun bawang & daun saderi
Bahan2 kisar:
2 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
1" halia
cara:
- panaskan minyak, tumis bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis selama 1-2 min
- masukkan bahan2 kisar, kacau hingga wangi
- masukkan sos tomato, kacau 2 min. bubuh beras dan gaul rata
- kemudian bubuh air dan garam. masak hingga kering airnya
- bila sudah masak, taburkan dengan bawang goreng, gajus, kismis, daun bawang dan daun saderi
0 comments:
Post a Comment