Kulit samosa
atau kulit popia
kalau guna kulit popia mesti di potong seperti dlm gambar supaya senang untuk dilipat dan gunakan 2 sheet
Campuran pelekat:
3 camb tepung gandum
5 camb air
Resepi inti 1 (dari mak dara):
1 biji ubi kentang yg besar - dipotong dadu kalau guna yg kecil guna 2 biji
200gm daging/ayam cincang
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1 biji carot - disagat
2 camb rempah kari daging
1 camb rempah beriani
air
lada sulah
daun ketumbar - dimayang
garam secukup rasa
cara:
- panaskan minyak dlm kuali dan tumiskan bawang besar sehingga wangi
- masukkan daging cincang, lada sulah dan kedua2 rempah dan gaul sebati
- masukkan ubi kentang, air dan biarkan ubi kentang empuk
- setelah itu masukkan pula carot dan kacau lagi hingga sebati
- bila air dah hampir2 kering barulah di perasakan dengan garam. jgn lupa masukkan daun ketumbar
- biarkan inti sejuk baru di letakkan di atas samosa atau kulit popia
lihat disini cara2 utk melipat samosa
Resepi inti 2:
1 labu bawang besar - dicincang
200gm daging cincang
3 camb rempah kari daging
1-2 camt serbuk cili - lebihkan jika suka pedas
150-200ml air
sayur campur
gula & garam secukup rasa
cara:
- untuk inti: tumis bawang besar dlm minya panas hingga wangi
- masukkan daging, kacau hingg berubah warnanya
- bubuh rempah kari dan air. anggaran air adalah sama paras dengan daging
- kacau di atas api sederhana hingga agak kering
- masukkan sayur campur dan kacau sebati dan perasakan dengan gula dan garam
- ambil kulit samosa dilipat tiga segi dan diisikan dengan inti dan sapukan dengan pelekat macam buat popia goreng
1 comments:
Hello:
Recently found your blog with mouth-watering recipes. However, I do not understand Malay. Any possibility for you to post this Samosa recipe in English, please. Thank you...Elizabeth.
Post a Comment