Pages

3 October 2007

Samosa

Bahan-bahan:
Kulit samosa










atau kulit popia









kalau guna kulit popia mesti di potong seperti dlm gambar supaya senang untuk dilipat dan gunakan 2 sheet









Campuran pelekat:

3 camb tepung gandum
5 camb air

Resepi inti 1 (dari mak dara):










1 biji ubi kentang yg besar - dipotong dadu kalau guna yg kecil guna 2 biji
200gm daging/ayam cincang
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1 biji carot - disagat
2 camb rempah kari daging
1 camb rempah beriani
air
lada sulah
daun ketumbar - dimayang
garam secukup rasa

cara:
  • panaskan minyak dlm kuali dan tumiskan bawang besar sehingga wangi
  • masukkan daging cincang, lada sulah dan kedua2 rempah dan gaul sebati
  • masukkan ubi kentang, air dan biarkan ubi kentang empuk
  • setelah itu masukkan pula carot dan kacau lagi hingga sebati
  • bila air dah hampir2 kering barulah di perasakan dengan garam. jgn lupa masukkan daun ketumbar
  • biarkan inti sejuk baru di letakkan di atas samosa atau kulit popia
samosa yg sudah siap diisikan inti & dilipat












lihat disini cara2 utk melipat samosa

Resepi inti 2:
1 labu bawang besar - dicincang
200gm daging cincang
3 camb rempah kari daging
1-2 camt serbuk cili - lebihkan jika suka pedas
150-200ml air
sayur campur
gula & garam secukup rasa

cara:
  • untuk inti: tumis bawang besar dlm minya panas hingga wangi
  • masukkan daging, kacau hingg berubah warnanya
  • bubuh rempah kari dan air. anggaran air adalah sama paras dengan daging
  • kacau di atas api sederhana hingga agak kering
  • masukkan sayur campur dan kacau sebati dan perasakan dengan gula dan garam
  • ambil kulit samosa dilipat tiga segi dan diisikan dengan inti dan sapukan dengan pelekat macam buat popia goreng

1 comments:

Unknown said...

Hello:
Recently found your blog with mouth-watering recipes. However, I do not understand Malay. Any possibility for you to post this Samosa recipe in English, please. Thank you...Elizabeth.

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin