300gm mihun - direndam
200gm udang basah
100gm udang kering - direndam & ditumbuk
sedikit taugeh & sawi
2-3 sudu besar cili kisar - kepedasan bergantung pada masing2
3 ulas bawang putih - diketuk
1 sudu besar taucu - ditoskan airnya
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar cili sos
2 sudu besar kicap masin
1 biji cili merah - dihiris
1 biji buah tomato - dipotong berbaji
garam secukup rasa
cara:
- panaskan minyak dlm kuali. tumiskan bawang putih, cili kisar dan udang kering
- masukkan tauchu, udang, taugeh, sawi, sos tomato, sos cili, kicap, garam secukup rasa dan sedikit air. gaulkan hingga rata
- akhir sekali, masukkan buah tomato dan mihun dan goreng hingga rata
- hidangkan bersama2 dengan cili jeruk
4 comments:
Xcelent Picture laa....mesti u tangakp gambar guna cahaya semulajadi kan?....sebab lain dari yang kain ke"asli"an dia...
mat mase amik gambo tu kan kat tepi tingkap siang laei tu yg natural beauty kalau tak kena amik kat kitchen cabinet ngan lampu spotlight ngan pertolongan kitchen hob punya lighting taw. den nie masak lopeh kojo so dah golap tu yg payah karang den bawak turun kat bawah tu kang mau mat saleh tu tercongang2 nengok den dok tertonggeng nak amik angle cantik ahak
Tapi..mmg betul cun laa gambar mee hoon tu..tulis ikhlas nie, bukan nak puji2 kosong....mcm guna DSLR laaa..bila lahh pakcik nak beli..whaaa!!!!!!
mat ko nie puji2 den ado apo2 ko? den ado ramei anak2 sedare yg come2 nak2 yg kat jeddah tu hah ekau kalau nak suruh den rekomenkan ckp yo lah tak yah nak puji2 kang den jadi kombang setaman kang sapo yg susah ekau gak nanti tak berasap dapuq tu hah
Post a Comment