Pages

27 October 2007

Dalca tumis darat

resepi dari k.nis @ mak dara

Bahan-bahan:
1/2 kilo tetelan (daging yg banyak lemak) - boleh jugak guna daging, potong ikut suka
1 cawan kacang dhal - cuci & toskan
1 biji ubi kentang - potong ikut suka
2 biji karot - dikupas & dipotong bulat2
3 batang kacang panjang - dipatah2kan
1 biji terung - potong ikut suka
1 cawan santan pekat
2 keping asam keping
garam secukup rasa

Bahan2 kisar:
4 biji bawang putih
9 biji bawang merah
1" halia
3 sudu makan rempah kari daging

Bahan2 penumis:
3 tangkat daun kari
3 biji bawang merah - dihiris
3 helai cili kering - dikerat2kan
rempah tumis: bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih & buah pelaga
2 camb minyak sapi

cara:
  • rebus tetelan dan kacang dhal sehingga separuh empuk
  • masukkan ubi kentang dan karot masak hingga empuk
  • masukkan rempah tumis dan bahan2 kisar. kacau hingga sebati dan renihkan seketika
  • tuangkan santan, masukkan asam keping dan garam. kacau hingga sebati
  • apabila mendidih sedikit, masukkan kacang panjang dan terung. tunggu hingga benar2 mendidih lagi sambil dikacau supaya santan tidak pecah
  • tutup api. panaskan kuali kecil dengan minyak sapi. tumiskan daun kari, bawang kecil dan cili kering hingga wangi
  • tuangkan bahan tunis ini ke dalam lauk dalca tadi sambil digaul perlahan2
  • hidangkan bersama nasi atau roti atau roti paratha

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin