Bahan-bahan:
1/2 kilo tetelan (daging yg banyak lemak) - boleh jugak guna daging, potong ikut suka
1 cawan kacang dhal - cuci & toskan
1 biji ubi kentang - potong ikut suka
2 biji karot - dikupas & dipotong bulat2
3 batang kacang panjang - dipatah2kan
1 biji terung - potong ikut suka
1 cawan santan pekat
2 keping asam keping
garam secukup rasa
Bahan2 kisar:
4 biji bawang putih
9 biji bawang merah
1" halia
3 sudu makan rempah kari daging
Bahan2 penumis:
3 tangkat daun kari
3 biji bawang merah - dihiris
3 helai cili kering - dikerat2kan
rempah tumis: bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih & buah pelaga
2 camb minyak sapi
cara:
- rebus tetelan dan kacang dhal sehingga separuh empuk
- masukkan ubi kentang dan karot masak hingga empuk
- masukkan rempah tumis dan bahan2 kisar. kacau hingga sebati dan renihkan seketika
- tuangkan santan, masukkan asam keping dan garam. kacau hingga sebati
- apabila mendidih sedikit, masukkan kacang panjang dan terung. tunggu hingga benar2 mendidih lagi sambil dikacau supaya santan tidak pecah
- tutup api. panaskan kuali kecil dengan minyak sapi. tumiskan daun kari, bawang kecil dan cili kering hingga wangi
- tuangkan bahan tunis ini ke dalam lauk dalca tadi sambil digaul perlahan2
- hidangkan bersama nasi atau roti atau roti paratha
0 comments:
Post a Comment