resepi dari k.nis @ mak daraBahan-bahan:
1/2 kilo tetelan (daging yg banyak lemak) - boleh jugak guna daging, potong ikut suka
1 cawan kacang dhal - cuci & toskan
1 biji ubi kentang - potong ikut suka
2 biji karot - dikupas & dipotong bulat2
3 batang kacang panjang - dipatah2kan
1 biji terung - potong ikut suka
1 cawan santan pekat
2 keping asam keping
garam secukup rasa
Bahan2 kisar:
4 biji bawang putih
9 biji bawang merah
1" halia
3 sudu makan rempah kari daging
Bahan2 penumis:
3 tangkat daun kari
3 biji bawang merah - dihiris
3 helai cili kering - dikerat2kan
rempah tumis: bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih & buah pelaga
2 camb minyak sapi
cara:
- rebus tetelan dan kacang dhal sehingga separuh empuk
- masukkan ubi kentang dan karot masak hingga empuk
- masukkan rempah tumis dan bahan2 kisar. kacau hingga sebati dan renihkan seketika
- tuangkan santan, masukkan asam keping dan garam. kacau hingga sebati
- apabila mendidih sedikit, masukkan kacang panjang dan terung. tunggu hingga benar2 mendidih lagi sambil dikacau supaya santan tidak pecah
- tutup api. panaskan kuali kecil dengan minyak sapi. tumiskan daun kari, bawang kecil dan cili kering hingga wangi
- tuangkan bahan tunis ini ke dalam lauk dalca tadi sambil digaul perlahan2
- hidangkan bersama nasi atau roti atau roti paratha


1 comments:
miiizhun025
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
Post a Comment