![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1Hug1URe4XaypfWboiG_YYqFrXmYnFF_m3kPduRmQeQgMVocF-lSgeYRbotI3Fqpqcj4ct_ottgKE5-cVd9mMeReeh2gHpZOMRHRCNhsnelZ5tLyfjbDXV2KGMmzZ5nUbzsqyp78ZYQc/s400/ayam+percik+perak.bmp)
1 ekor ayam - dipotong 8
500ml santan - dari 1 biji kelapa
1 keping asam keping
1 batang serai - diketuk
garam & gula secukup rasa
Bahan2 kisar:
10 ulas bawang merah
4 biji cili merah
1 sudu makan jintan putih - ditumbuk
1 sudu makan jintan manis - ditumbuk
1/2 sudu teh lada hitam
cara:
- di dalam periuk besar, satukan ayam, bahan2 kisar, santan, gula, asam keping dan garam
- jerang di atas api sederhana hingga ayam separuh masak. biar kuahnya pekat di atas api perlahan
- angkat ayam dan panggang di atas bara api atau di gril
- semasa memasak, percikkan kuah santan dengan serai
0 comments:
Post a Comment