Pages

9 September 2007

Roti jala

Bahan-bahan:
750-850ml air
410ml susu cair
600gm tepung gandum
2 biji telur
3-4 sudu makan minyak
1 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning
2 helai daun pandan - utk merenjis

resepi kuah durian
resepi kari ayam

cara:
  • bahan adunan; ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk besar. buatkan lubang ditengahnya
  • masukkan telur dan pukul dengan hujung garfu
  • tuangkan susu, letak sedikit pewarna kuning dan air. bancuh sampai larut. kemudian tapiskan
  • panaskan kuali leper, celup daun pandan di dlm minyak dan renjiskan ke atas kuali
  • tuangkan adunan roti jala menggunakan acuan bercorong. bila masak, lipat empat kemudian angkat
note: bila letak adunan dlm acuan kalau keluar tak laju tambahkan sikit air dlm adunan

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin