![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0DQMCeqby75wZ1sHNnQL_jmaq762PXp_EUh0W0RibKWNtn5NSLHiSTAzGLDX7W5G1o9oqn1Z9F8EP8_tCujSY7DyErF6z-xMNjEMqFUL2S7eowIQF95Qwt92AOl8Rf0hrcGBfw6XNHwc/s400/bubur+pengat+keladi.bmp)
300gm keladi - dipotong kiub
300gm santan cair - sukatan boleh dikurangkan ikut masing2
200gm santan pekat - sukatan boleh dikurangkan ikut masing2
200gm gula pasir
160gm gula merah
1 cawan sago
3 helai daun pandan
garam secukup rasa
cara:
- buang kulit keladi dan dipotong kiub
- setelah dibersihkan, rebus dengan air hingga separuh masak. kalau org2 perantauan yg menggunakan frozen taro jgn rebus terlalu lama sekejap sahaja sbb frozen taro tu dah lembut
- kemudian masukkan gula pasir, sago, gula merah dan daun pandan
- kacau sebati dan masukkan santan cair biarkan ia mendidih
- selepas itu, masukkan santan pekat dan sedikit garam
- gaulkan hingga sebati dan boleh dihidangkan
- kalau tak habis boleh disimpan didlm fridge
0 comments:
Post a Comment