Pages

15 September 2007

Lontong resepi I

Bahan-bahan:
Nasi impit - dipotong kiub or ikut suka
Telur rebus - optional
sambal
60ml minyak masak - untuk menumis
garam - kalau guna stok ikan bilis tak perlu letak garam

Bahan2 sayur lodeh:
100gm kacang panjang - dipotong 2.5sm
1 batang carot - dipotong 2.5sm
1 batang carot putih - dipotong 2.5sm
2 keping tempe - digoreng & dihiris kecil
2 keping tauhu - digoreng & dibelah 4
1 keping fucuk - direndam hingga lembut
1 cekak suhun - direndam hingga lembut
1/2 biji kubis - dihiris
sedikit ikan bilis
sedikit udang kering - direndam
1 kiub stok ikan bilis - optional
Santan cair dan santan pekat - dari 1 1/2 biji kelapa

Bahan2 kisar:
8 ulas bawang kecil
5 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit lengkuas - jgn banyak sgt nie utk ambik bau
1 batang serai
1 ketul kunyit hidup
sedikit ikan bilis
sedikit udang kering - direndam

cara:
  • panaskan minyak didlm periuk, tumiskan bahan2 kisar hingga berbau
  • masukkan santan cair dan kacau sekali sekala hingga mendidih
  • masukkan ikan bilis, udang kering, stok ikan bilis, pepper, semua sayur kecuali fucuk dan suhun dan santan pekat
  • kacau sekali sekala sampai mendidih semula dengan api perlahan
  • akhir sekali masukkan suhun dan fucuk dan renihkan 1 min. tutup api
  • isikan nasi impit ke dalam mangkuk dan sendukkan sayur lodeh

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin