![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJurlfD9_NL-4gQ3Eyb_d_nPzQa6WF5q3NarloIdo5ZpX4h-VMCIPzk7EmpnSvpcZ5qTRjYW8L1eMxXLiUosg8N_xpCePAfNpxmHOfqqJHyldjCwrGTeET8ckcBxSf3ZJvnDdp7_umi9w/s400/lontong.bmp)
Nasi impit - dipotong kiub or ikut suka
Telur rebus - optional
sambal
60ml minyak masak - untuk menumis
garam - kalau guna stok ikan bilis tak perlu letak garam
Bahan2 sayur lodeh:
100gm kacang panjang - dipotong 2.5sm
1 batang carot - dipotong 2.5sm
1 batang carot putih - dipotong 2.5sm
2 keping tempe - digoreng & dihiris kecil
2 keping tauhu - digoreng & dibelah 4
1 keping fucuk - direndam hingga lembut
1 cekak suhun - direndam hingga lembut
1/2 biji kubis - dihiris
sedikit ikan bilis
sedikit udang kering - direndam
1 kiub stok ikan bilis - optional
Santan cair dan santan pekat - dari 1 1/2 biji kelapa
Bahan2 kisar:
8 ulas bawang kecil
5 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit lengkuas - jgn banyak sgt nie utk ambik bau
1 batang serai
1 ketul kunyit hidup
sedikit ikan bilis
sedikit udang kering - direndam
cara:
- panaskan minyak didlm periuk, tumiskan bahan2 kisar hingga berbau
- masukkan santan cair dan kacau sekali sekala hingga mendidih
- masukkan ikan bilis, udang kering, stok ikan bilis, pepper, semua sayur kecuali fucuk dan suhun dan santan pekat
- kacau sekali sekala sampai mendidih semula dengan api perlahan
- akhir sekali masukkan suhun dan fucuk dan renihkan 1 min. tutup api
- isikan nasi impit ke dalam mangkuk dan sendukkan sayur lodeh
0 comments:
Post a Comment