![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbL7EJYS41v8Nd3tRboDty0Q3zvxTIt3X4jW7C5fwxgFlsg24kqYoBWlcfXD-hB9SC21azAkRWnRX6JCkmcV54COcwBaBljoDvrylJomaEP8q1Z8D_mlLkoBIBt095KufT4eNWAxk032I/s400/serimuka+pelangi+2.jpg)
Bahan-bahan:
Lapisan bawah:
2 cawan pulut - direndam 3 jam
2 cawan santan cair
1 sudu teh garam
Lapisan pelangi:
4 cawan santan pekat
1 biji telur
1/2 cawan gula
1/2 cawan tepung kastard
1/2 cawan tepung gandum
sedikit garam
sedikit pewarna hijau, merah, cokelat, kuning
cara:
- masukkan semua bahan lapisan bawah dlm loyang dan kukus sehingga pulut masak
- bila telah masak, tekankan pulut dlm loyang sehingga mampat
- bancuhkan semua bahan lapisan pelangi kecuali pewarna dan tapiskan
- bahagikan adunan kepada 4 mangkuk
- masukkan setiap mangkuk dengan 1 warna
- lapiskan dahulu dengan warna hijau dan kukus selama 10 min dengan api perlahan
- buat lapisan seterusnya sehingga habis
- biarkan kuih betul2 sejuk dlm 4 jam baru dipotong
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEherqu6XN8kulNwnAqKA-Mrw1yB1NBA9j6DbWXhVQ3j04vcbyVGXZ50ed9IC92yt-HNt7UzQ3rYZCFpuwEsxI9O7sUhSZROgF18k70K3emxNImjiz8he00b8y1kuP0O_VaKE-rwE6qDwEs/s200/IMG_2693.jpg)
0 comments:
Post a Comment