Pages

18 March 2008

Ayam hakimi

Bahan-bahan (1 family):
Bahan2 A:
1 ekor ayam - dipotong 12
2 biji bawang besar - dihiris dan dijadikan bawang goreng, ketepikan
1 sudu besar pes halia
1 sudu besar pes bawang putih

Bahan2 B:
3 biji buah tomato - dipotong dadu
3 biji lada merah - dibelah dua jangan putus
2 sudu besar tomato puree
3 sudu besar rempah kari daging
3 sudu besar yogurt
5 biji badam - dikisar halus
5 biji gajus - dikisar halus
5 biji buah pelaga - dipecahkan
5 kuntum bunga cengkih
1 jari kulit kayu manis
1/2 cawan daun pudina - dihiris
1/2 cawan daun ketumbar - dihiris
2 cawan air
garam secukup rasa

cara:

1. gaul rata semua bahan2 B dalam mangkuk dan ketepikan
2. panaskan 1/2 cawan minyak bekas menggoreng bawang dan tumiskan pes halia dan pes bawang putih hingga naik aromanya
3. masukkan ayam, kacau rata dan masak sebentar. masukkan bahan2 B dan gaul rata. masak selama 20-30 min
4. setelah itu barulah dimasukkan bawang goreng. kacau rata dan biarkan sehingga ayamnya empuk dan kuahnya pekat
5. kecilkan api dan biarkan sehingga minyaknya naik. perlahan2 keluarkan minyaknya dan buang
6. enak di makan dengan sebarang roti atau nasi

2 comments:

cikwan said...

salam Mulidur Rasul buat kak reen n family di perantauan..maner nak cari ayam hakimi nihh..??ngehhh..

noreen said...

ala nie laei sorang nak kene sumbat ngan sentil dah name resepi tu hakimi den lotak yo lah jgn banyak songeh nak nanye banyak soalan

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin