Pages

31 March 2008

Bun kelapa

Bahan-bahan (20 biji):
500gm tepung roti
240ml air
20gm tepung susu
1 bij telur - dipukul sedikit
80gm lemak sayur (shortening)
100gm gula halus
1/2 camt garam
2 camt yis
1 camt bread improver
1 camt bread softener

Bahan2 inti kelapa:
2 1/2 cawan kelapa parut putih
60gm gula melaka - dipotong kecil2
50gm gula pasir
2 helai daun pandan - disimpul
1/4 cawan air

cara:

1. untuk doh: masukkan semua bahan2 dalam bread maker dan tekan setting doh dan tunggu hingga siap
2. kalau tak ada bread maker, satukan semua bahan2 untuk doh kecuali lemak sayur, gaul rata dan uli selama 10 min. gaulkan dengan lemak sayur sedikit demi sedikit hingga habis sambil diuli lagi dalam 10-15 min atau hingga doh menjadi kenyal, elastik dan tidak melekat ditangan. setelah itu bentukkan doh menjadi bulat dan letakkan di dalam mangkuk yg telah digriskan dan tutup dengan kain basah atau cling film. biarkan doh naik dua kali ganda lebih kurang 45-1 jam
3. setelah siap (nie utk kedua2 kaedah uli tangan dan bread maker) keluarkan doh dan tumbuk2kan dan uli sekejap dalam 5 min. bahagikan doh kepada 50gm setiap satu dan bentukkan menjadi bola. leperkan dan masukkan 1/2 camb inti dan cantumkan semula menjadi bentuk bola
4. susunkan di dalam loyang yg telah digriskan dan tutupkan. biarkan doh naik sekali lagi dalam 45 min. kemudian bakar pada suhu 180C selama 7-10 min atau hingga permukaan roti keperangan. setelah masak keluarkan roti dan sapukan dengan mentega
5. untuk inti kelapa: masukkan gula melaka, gula pasir, air dan daun pandan di dalam periuk dan masak sehingga gula cair. tapiskan dan biarkan sejuk. kemudian masukkan kelapa parut di dalam kuali dan tuangkan air gula tadi dan gaulkan rata. masak sehingga inti kelapa sedikit kering tapi masih lembap dengan api sederhana

source: mat gebu
Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin