Bahan-bahan (makes 15):
350gm doh croissant - lihat resepi disini
150gm sultanas/raisins
1 biji telur di pukul dengan secubit garam - untuk sapuan
creme patissiere (makes 700gm):
6 biji kuning telur
70gm gula kastor + 70gm extra
50gm tepung - diayak
500gm full-fat milk
1 camt esen vanila
sugar syrup (makes 400gm):
250gm air
200gm gula kastor
cara:
- mula2 buat creme patissiere: masukkan kuning telur, 70gm gula kastor dan tepung ke dalam mixing bowl
- gaulkan rata dan ketepikan
- di dalam mangkuk tahan panas masukkan 70gm gula kastor, susu dan esen vanila
- kacau dengan suhu sederhana panas sehingga first bubble appears
- tutupkan api dan tuangkan one-third ke dalam campuran telur sambil di kacau rata
- kemudian masukkan lagi two-thirds dan kacau lagi
- setelah itu masukkan semula ke dalam mangkuk tahan panas tadi dan kacau sehingga mendidih
- tutup api dan kacau lagi supaya menjadi pekat
- biarkan sejuk
- untuk membuat sugar syrup: masukkan semua bahan ke dalam mangkuk tahan panas dan kacau dengan api yang perlahan sehingga gula cair
- setelah itu naikkan suhu api dan kacau lagi sehingga mendidih selama 3 min
- tutup api dan ketepikan
- biarkan sejuk
- dengan menggunakan doh croissant, canaikan menjadi bentuk rectangle of about 30x40cm
- set it in front of you, with the long edge towards you
- sapukan creme patisserie dan taburkan raisins
- gulungkan seperti swiss roll seperti gambar di bawah dan potong setebal 1 1/2 - 2cm
- susunkan ke atas baking tray yang telah digriskan dan biarkan ianya naik selama 1 1/2 jam
- setelah itu sapukan dengan telur yang telah dipukul dengan secubit telur
- bakar pada suhu 220-230C atau 200-180C selama 18-20min
- setelah masak sapukan dengan sugar syrup
2 comments:
Salam rindu kat Noreen, apa kabar, bz ke? Dah 2 3 kali try kat shtbox, cam xleh je..kena sita kot, hehe..Rajinnya noreen wat roti yang mencabar kesabaran gitu..kalu ummi xdala..harus tertido kat dapur..siap entry dgn step-by-step lagik! Hehe..bila lah nk mencuba..bak mai sini la skit noreen..Take care..muaahhh!!
tobat dah ummi tak mau buat laei. dahlah simpan doh semalaman lepas tu kene tunggu naik sebelum dibakar mau jenuh. tapi berbaloilah at least taw camne nak buat semua nie. kalau dekat mau anta setupperware ahak
Post a Comment