Pages

3 June 2009

Daging masak halia

Bahan-bahan:
500gm daging batang pinang - dihiris nipis
1/2 camt garam
2 labu bawang besar - dihiris bulat
2 biji cili merah - dibelah 2 atau dihiris
1 batang saderi - dihiris serong
1 batang leek - dihiris serong
1 cawan air

Bahan2 tumbuk:
2 inci halia
4 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup

Bahan2 sos:
1 camb sos lada hitam atau steak sauce kalau berada di UK
1 1/2 camb sos tiram
1 camb kicap pekat
2 camb kicap cair

cara:
  • perapkan daging dengan garam dan bahan2 tumbuk
  • simpan di dalam fridge selama 1 jam
  • setelah itu panaskan minyak dan masukkan daging
  • kacau rata dan biarkan daging sehingga kecut
  • masukkan pula bahan2 sos, air dan gaulkan rata
  • kemudian masukkan leek dan saderi
  • kecilkan api dan renihkan dengan api sederhana sehingga daging lembut dan kuah pekat
  • akhir sekali masukkan bawang besar dan cili merah
  • kacau rata dan biarkan sehingga bawang layu
  • sesuaikan rasa dan matikan api
  • hidangkan dengan nasi putih dan lauk pauk yang lain

source: mat gebu

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin