500gm daging batang pinang - dihiris nipis
1/2 camt garam
2 labu bawang besar - dihiris bulat
2 biji cili merah - dibelah 2 atau dihiris
1 batang saderi - dihiris serong
1 batang leek - dihiris serong
1 cawan air
Bahan2 tumbuk:
2 inci halia
4 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
Bahan2 sos:
1 camb sos lada hitam atau steak sauce kalau berada di UK
1 1/2 camb sos tiram
1 camb kicap pekat
2 camb kicap cair
cara:
- perapkan daging dengan garam dan bahan2 tumbuk
- simpan di dalam fridge selama 1 jam
- setelah itu panaskan minyak dan masukkan daging
- kacau rata dan biarkan daging sehingga kecut
- masukkan pula bahan2 sos, air dan gaulkan rata
- kemudian masukkan leek dan saderi
- kecilkan api dan renihkan dengan api sederhana sehingga daging lembut dan kuah pekat
- akhir sekali masukkan bawang besar dan cili merah
- kacau rata dan biarkan sehingga bawang layu
- sesuaikan rasa dan matikan api
- hidangkan dengan nasi putih dan lauk pauk yang lain
source: mat gebu
0 comments:
Post a Comment