7 biji telur - direbus dan digoreng hingga kekuningan
2 sudu besar rempah kari ikan - bancuh dengan sedikit air panas untuk dijadikan pes
2 sudu besar santan
2 tangkai cili hijau/merah - dibelah 2
1cm halia - dihiris
4 kuntum bunga lawang
air asam jawa secukupnya
air - optional
garam dan gula secukup rasa
4-5 sudu besar minyak untuk menumis
Bahan-bahan kisar:
5-6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
cara:
- panaskan minyak
- tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau
- masukkan pes rempah kari dan kacau sehingga garing
- setelah itu masukkan santan, air asam jawa, sedikit air jika perlu, gula dan garam secukup rasa
- kacau rata
- apabila mendidih, masukkan bunga lawang dan hirisan halia diikuti dengan telur goreng dan cili hijau/merah
- biarkan di atas dapur sebentar sebelum diangkat dan dihidangkan
source: noormasri
0 comments:
Post a Comment