225gm tepung naik sendiri (self-raising flour)
55gm serbuk koko
4 biji telur
225gm gula kastor
340gm mentega
3 camb susu manis (condensed milk)
55gm air
1 camt esen vanila
cara:
- griskan loyang kek bersaiz 8" dan ketepikan
- ayak tepung dan serbuk koko secara berasingan. ketepikan
- bancuhkan susu dengan air dan ketepikan
- panaskan oven pada suhu 160C dan apabila hendak masukkan kek barulah diturunkan kepada suhu 150C
- pukul mentega, gula dan esen vanila sampai gebu dan ringan (apabila di angkat dengan spatula adunan tidak mudah jatuh)
- masukkan telur satu persatu dan pukul lagi sehingga rata
- masukkan 1/2 bahagian tepung, 1/2 bahagian serbuk koko dan 1/2 bahagian air susu (tepung-serbuk koko-air susu)
- pukul lagi sehingga rata
- masukkan lagi lebihan tepung, serbuk koko dan air susu dan pukul lagi sehingga rata
- masukkan tin ke dalam loyang dan hentakkan sedikit supaya keluarkan lebihan angin
- bakar selama 60 min atau sehingga masak
- setelah 45 min, sila buka oven dan lihat keadaan kek
- jika masih belum masak, turunkan kepanasan oven kepada 140C dan biarkan sehingga ia masak
- untuk mengetahui kek sudah masak, cucu dengan lidi atau cake tester
- jika lidi bersih apabila dikeluarkan, bermakna kek sudah masak
note: senang, mudah dan sedap ... kek nie boleh dijadika basic kek dan hiaskan dengan glazing
source: k.rossya
0 comments:
Post a Comment