Pages

20 June 2009

Soft bread


Bahan-bahan (12 biji bergantung pada size):
310gm tepung roti
60gm tepung kek
40gm coffeemate
115ml susu segar
20gm susu pekat (condensed milk)
55gm gula kastor
3gm garam
7gm (2 1/4 camt) instant yeast
1 biji telur
2 biji kuning telur
40gm mentega

inti - bergantung pada kesukaan masing2
cream custard - optional

cara:
  • masukkan semua bahan ke dalam BM dan tekankan untuk setting doh
  • tunggu sehingga siap selama 1 1/2 bergantung pada jenis BM masing2
  • kemudian keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  • bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan biarkan rehat selama 10-15 min
    kemudian bahagikan doh kepada 12 bahagian dengan setiap satu seberat 60gm (kalau nak roti yang kecil boleh kurangkan kepada 55gm dan mungkin dapat dalam 14-16 biji)
  • bentukkan semula menjadi bulat dan lakukan sehingga habis
  • ambil satu doh tadi dan leperkan di atas tapak tangan
  • isikan inti yang disukai dan bentukkan semula menjadi bulat
  • susunkan ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu dengan jarakkan 1 jari
  • lakukan sehingga habis
  • kemudian biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
  • jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
  • apitkan kiri kanan atau atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
  • jika suka sebelum dibakar bolehlah di sapukan dengan egg wash campuran telur dan susu segar/air dan kacau rata
  • pipekan custard cream jika suka
  • setelah itu bakar pada suhu 190-200C (bergantung pada jenis oven masing2) selama 15 min atau sehingga masak dan keperangan
  • setelah masak bolehlah dikeluarkan dari oven dan sapukan dengan olive oil supaya permukaan roti sentiasa lembut

source: florence

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin