Bahan-bahan (12 biji bergantung pada size):
310gm tepung roti
60gm tepung kek
40gm coffeemate
115ml susu segar
20gm susu pekat (condensed milk)
55gm gula kastor
3gm garam
7gm (2 1/4 camt) instant yeast
1 biji telur
2 biji kuning telur
40gm mentega
inti - bergantung pada kesukaan masing2
cream custard - optional
cara:
- masukkan semua bahan ke dalam BM dan tekankan untuk setting doh
- tunggu sehingga siap selama 1 1/2 bergantung pada jenis BM masing2
- kemudian keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan biarkan rehat selama 10-15 min
kemudian bahagikan doh kepada 12 bahagian dengan setiap satu seberat 60gm (kalau nak roti yang kecil boleh kurangkan kepada 55gm dan mungkin dapat dalam 14-16 biji) - bentukkan semula menjadi bulat dan lakukan sehingga habis
- ambil satu doh tadi dan leperkan di atas tapak tangan
- isikan inti yang disukai dan bentukkan semula menjadi bulat
- susunkan ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu dengan jarakkan 1 jari
- lakukan sehingga habis
- kemudian biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
- jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
- apitkan kiri kanan atau atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
- jika suka sebelum dibakar bolehlah di sapukan dengan egg wash campuran telur dan susu segar/air dan kacau rata
- pipekan custard cream jika suka
- setelah itu bakar pada suhu 190-200C (bergantung pada jenis oven masing2) selama 15 min atau sehingga masak dan keperangan
- setelah masak bolehlah dikeluarkan dari oven dan sapukan dengan olive oil supaya permukaan roti sentiasa lembut
source: florence
0 comments:
Post a Comment