250gm kuew teow
2 cawan stok daging
100gm daging - dihiris lebar & nipis
1/2 cawan kobis cina & karot - dihiris
2 sudu besar halia muda - dihiris nipis & lebar
1 ulas bawang putih - diketuk
1 biji telur
1 sudu besar kicap masin
1 sudu besar sos tiram
1 kiub ayam - saiz yang kecil
air bancuhan tepung jagung - untuk memekatkan kuah
minyak
daun bawang - dihiris panjang
cara:
- gaulkan kuew teow dengan kicap masin dan sedikit minyak
- kemudian gorengkan sekejap kuew teow tadi
- angkat dan letakkan di dalam pinggan
- tuangkan sedikit minyak di dalam kuali yang sama
- gorengkan daging bersama halia sehingga daging garing dan masak
- angkat dan letakkan di atas kuew teow goreng tadi
- letakkan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih sehingga kekuningan
- masukkan stok daging dan biarkan sehingga mendidih
- kemudian masukkan sos tiram, kiub ayam, kedua2 sayur dan bancuhan tepung jagung
- kacaukan rata
- selepas itu bolehlah dipecahkan telur dan kacaukan kuah perlahan2
- akhir sekali bolehlah dituangkan kuah ke atas kuew teow
- taburkan dengan daun bawang dan hidangkan bersama2 dengan cili jeruk
source: sunkist, myr (ubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment