Bahan-bahan (12 biji):
300gm tepung roti
5gm (1 1/2 camt) instant yeast
10gm gula pasir
1 camt garam
30gm unsalted butter (pada suhu bilik)
220gm campuran 1 biji telur dan susu segar
egg wash - 1 biji telur + 2 camt air, kacau
12 biji sosej
slices cheese - jika suka
sedikit olive oil - untuk sapuan atas roti setelah dibakar
cara:
- masukkan semua bahan ke dalam BM dan tekankan untuk setting doh
- tunggu sehingga siap selama 1 1/2 bergantung pada jenis BM
- kemudian keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- kemudian bahagikan doh kepada 12 bahagian dengan setiap satu seberat 45gm
- bentukkan semula menjadi bulat dan lakukan sehingga habis (gambar No. 1)
- setelah itu rehatkan selama 10 min
- ambil satu doh tadi dan canaikan menjadi bentuk oval (gambar no. 2 & 3)
- letakkan satu sosej ke atas doh (gambar no. 4)
- kemudian potongkan kepada 5 bahagian kiri dan kanan (gambar no. 5)
- tutupkan sosej tadi seperti bentuk plait (gambar no. 6) dan lakukan sehingga habis (gambar no. 7)
- boleh juga diletakkan slices cheese di atas sosej (gambar no. 8) dan tutupkan semula sosej
- susunkan di atas loyang yang telah digris atau dilapikkan dengan non-stick paper (gambar no. 9)
- biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
- jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan (gambar no. 10)
- apitkan kiri kanan atau atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh (gambar no. 11)
- setelah itu sapukan doh dengan egg wash dan bakar pada suhu 200C selama 8 min, kemudian turunkan pada suhu 190C selama 5 min atau sehingga masak dan keperangan
- keluarkan dari oven dan sapukan dengan sedikit olive oil supaya permukaan roti sentiasa lembut
- sedap dimakan untuk minuman petang
source: dd
2 comments:
wah teknik membalut bun sosej yg baru ni...wajib di cuba
buat jgn tak buat ko tu kan terlebih rajin dr aku ahak
Post a Comment