500gm ikan bawal / ikan siakap
4 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
2 sudu besar halia yang telah dicincang
1 sudu besar bawang putih yang telah dicincang
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar cili sos
beberapa titik minyak bijan - optional
2ooml air
1 sudu besar bancuhan tepung jagung
3 tangkai daun ketumbar
2 tangkai cili merah - dibuang biji dan dicincang kasar
minyak secukupnya
cara:
- panaskan minyak
- campurkan kedua2 jenis tepung
- lumurkan ikan dengan serbuk lada sulah
- sadurkan ikan bersama tepung dan goreng sehingga masak
- toskan minyaknya dan ketepikan
- setelah itu panaskan 3 sudu besar minyak
- tumiskan halia dan bawang putih sekejap cukup sekadar layu sahaja
- masukkan air,kecilkan api dan renehkan buat seketika
- setelah itu masukkan ketiga2 sos dan kacau rata
- masukkan pula beberapa titik minyak bijan dan bancuhan tepung jagung
- kacaukan sebati
- padamkan api dan tuangkan kuah ke atas ikan yang telah digoreng tadi
- taburkan daun ketumbar dan cili merah cincang
- hidangkan bersama2 dengan nasi dan lauk pauk
source: noormasri
0 comments:
Post a Comment