Pages

9 June 2009

Ikan bakar portugis resepi I

Bahan-bahan:
4 ekor ikan kembung
3 helai daun limau purut - dihiris halus
3 sudu besar sos cili thai
3 sudu besar minyak
garam dan gula secukup rasa
daun pisang & aluminium foil

Bahan2 kisar (kisar dengan 100ml air):
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji buah keras
1 batang serai
2cm lengkuas
1cm kunyit
2 biji cili merah - dibuang biji
2-3 biji cili padi
3 sudu besar pes cili (cili kisar)
1cm belacan - dibakar dahulu
jus dari 1 biji limau nipis

cara:

  • lumur ikan dengan garam dan perap selama 20 minit
  • panaskan minyak
  • tumis bahan2 kisar sehingga wangi
  • masukkan sos cili thai dan kacau rata
  • bila kuah bertambah pekat, bubuh garam dan gula
  • angkat
  • letak sehelai daun pisang di atas aluminium foil
  • sudukan sedikit kuah
  • letakkan ikan dan bubuh lagi kuah diatasnya
  • taburkan daun limau purut dan bungkus kemas
  • bakar pada suhu 200C selama 30 min atau sehingga masak
  • boleh juga dipanggang di atas bara api atau di masak di atas kuali leper

source: puan norzailina nordin

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin