Bahan-bahan:
4 ekor ikan kembung
3 helai daun limau purut - dihiris halus
3 sudu besar sos cili thai
3 sudu besar minyak
garam dan gula secukup rasa
daun pisang & aluminium foil
Bahan2 kisar (kisar dengan 100ml air):
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji buah keras
1 batang serai
2cm lengkuas
1cm kunyit
2 biji cili merah - dibuang biji
2-3 biji cili padi
3 sudu besar pes cili (cili kisar)
1cm belacan - dibakar dahulu
jus dari 1 biji limau nipis
cara:
- lumur ikan dengan garam dan perap selama 20 minit
- panaskan minyak
- tumis bahan2 kisar sehingga wangi
- masukkan sos cili thai dan kacau rata
- bila kuah bertambah pekat, bubuh garam dan gula
- angkat
- letak sehelai daun pisang di atas aluminium foil
- sudukan sedikit kuah
- letakkan ikan dan bubuh lagi kuah diatasnya
- taburkan daun limau purut dan bungkus kemas
- bakar pada suhu 200C selama 30 min atau sehingga masak
- boleh juga dipanggang di atas bara api atau di masak di atas kuali leper
source: puan norzailina nordin
0 comments:
Post a Comment