240gm gula merah
500ml air
120gm tepung beras
60gm tepung ubi
60gm tepung gandum
250ml air
2 camt air kapur
200gm kelapa parut
1/2 camt garam
cara:
- masak gula merah dengan 500ml air sehingga gula larut
- tapiskan dan biarkan sejuk
- setelah itu masukkan semua tepung, air kapur, 250ml air dan air gula merah ke dalam blender
- blend sehingga sebati
- griskan loyang 20cm dengan sedikit minyak
- kemudian tapiskan adunan tadi ke dalam loyang dan kukus sehingga masak
- setelah masak biarkan sejuk
- potong dan gaulkan dengan campuran kelapa parut dan garam
- hidangkan
note: pada yang tinggal di negara yang susah untuk mendapat fresh kelapa parut, bolehlah digunakan dessicated coconut dan campurkan dengan sedikit air, kemudian masukkan ke dalam microwave sekejap
source: ayu, frd
1 comments:
terima kasih resepi kuih ni
Post a Comment