3 biji telur - diasingkan putih dan kuning
45gm gula pasir
55gm tepung naik sendiri (self-raising flour) - diayak
35gm minyak jagung
1/2 camt strawberry paste atau strawberry emulco
6 biji glaze cherry - dipotong kecil
100gm whipped cream atau buttercream
strawberry jam secukupnya
cara:
- griskan loyang bersaiz 10" x 13" dan lapikkan dengan kertas minyak (parchment paper)
- kemudian taburkan buah cherry yang telah dipotong kecil tadi dan ketepikan
- pukul putih telur sehingga berbuih
- masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga gebu dan kembang
- setelah itu masukkan kuning telur sambil dipukul dengan kelajuan yang sederhana sehingga sebati selama 1 min
- kaupbalikkan tepung ke dalam adunan sebanyak 3 kali sehingga sebati
- akhir sekali masukkan strawberry paste/emulco dan minyak jagung
- kacau sehingga rata tetapi jangan overmix
- tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah disediakan tadi
- bakar pada suhu 190C selama 10-12 min atau sehingga masak
- keluarkan dari oven dan biarkan sejuk
- angkat kek dari loyang dan alihkan ke atas kertas minyak yang baru (pastikan lapisan buah cherry di bawah)
- sapukan whipped cream atau buttercream secukupnya dan kemudian sapukan dengan strawberry jam
- gulungkan kek sekali dengan kertas dan simpankan di dalam fridge sekejap supaya kek tergulung cantik
- potong dan hidangkan
source: happy flour
4 comments:
Lawanya swiss roll Noreen. Mama ni dah lama tak rock and roll dah ni...
noreen
ajarlah aku nak gulung swiss roll tu (next time tunjuk gambarlah senang aku belajar heheheh) jgn mare
tima kacih tu pun kene praktis banyak kali baru leh jadi cantik gitu
ala aku belajo dr youtube ... ko dah nengok ke link yg aku kasi kat ym?
Post a Comment