Pages

26 August 2009

Daging masak arab

Bahan-bahan:
500gm daging - dipotong dadu
2 biji bawang merah - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
1-2 sudu besar tomato puri
250ml santan atau 25gm serbuk santan campur dengan 250ml air
1 sudu besar minyak sapi
50ml minyak
garam dan gula secukup rasa

Bahan2 kisar:
1 biji buah tomato
6 biji bawang merah
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1cm halia
1cm kunyit hidup
1 sudu teh serbuk lada hitam

cara:
  • perap daging bersama bahan2 kisar selama 1 jam
  • panaskan minyak dan minyak sapi
  • tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau dan garing
  • kemudian masukkan tomato puri, garam dan gula secukup rasa
  • biarkan mendidih seketika dan kemudian masukkan daging yang telah diperap tadi
  • gaul rata
  • masukkan santan dan biarkan mendidih
  • masak sehingga kuah menjadi pekat dan sehingga daging empuk
  • angkat dan sedia untuk dihidangkan

source: majalah rasa

2 comments:

cikmanggis said...

cm ambik resepi ni ya..nampak menarik

noreen said...

buleh nanti jgn lupe anta report

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin