1 ekor ayam - dipotong 8 atau ikut suka dan dilumurkan dengan garam secukupnya
2 sudu besar olive oil
3 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 biji bawang besar - dicincang/dadu halus
1 biji lemon - dibuang isi dan hiris memanjang
1 cawan green pitted olives
1/2 cawan air
1/2 cawan raisins
daun ketumbar secukupnya - dihiris halus
daun parsley secukupnya - dihiris halus
bahan2 rempah:
2 sudu kecil serbuk paprika
1 sudu kecil serbuk jintan putih/kasar
1 sudu kecil serbuk halia
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
1/4 sudu kecil serbuk lada sulah
cara:
- campurkan bahan2 rempah di dalam mangkuk dan lumurkan dengan ayam sehingga sebati
- perapkan ayam lebih kurang 1 jam atau lebih
- panaskan kuali dengan olive oil
- gorengkan ayam yang telah diperapkan tadi sambil ditaburkan sedikit dengan garam (jangan banyak sangat sebab olive dan lemon dah cukup masin)
- balik2kan ayam tadi dan masak selama 5 min
- masukkan kedua2 bawang dan gaulkan rata
- tutupkan kuali dan biarkan selama 15
- masak dengan api yang kecil
- terbalik2kan ayam tadi
- masukkan lemon, olives, raisins, air dan kacau rata
- biarkan sehingga mendidih dan tutupkan semula periuk
- masak lagi selama 30 min atau sehingga ayam empuk dengan api yang kecil
- apabila dah puas hati dengan rasa bolehlah dipadamkan api
- taburkan dengan daun ketumbar dan daun parsley
- hidangkan dengan nasi pilaf atau nasi putih
source: muna
3 comments:
archive dah... ayam ni anak2 suka.Thanks KaK Noor
buatlah mmg sedap tak susah mane pun
salam, hehe slalu lunch kt umah kwn arab mkn ayam nih, name makanan nih tajin ayam, masakan morocco memang simple2, bahan-bahan nye pun tak banyak sangat
Post a Comment