1 July 2007
Creme brulee
creme brulee nie ala2 dessert org putih tapi tak susah je buat cuma kena simpan dlm fridge semalaman. keluarkan dan ditaburkan sikit ngan gula kastor dan di grillkan sehingga jadi keperangan. lepas tu simpan lagi dlm fridge selama 2 jam baru ler sedap nak makan.
bahan-bahan (6 mangkuk kecil):
4 biji kuning telur
1 cam besar gula kastor
600ml whipping cream
sedikit esen vanilla
sedikit gula kastor (utk ditaburkan diatasnya)
cara:
- pukul telur dan gula hingga sebati
- letak krim dlm periuk kecil buat secara double-boiler tapi pastikan air dlm periuk mendidih perlahan
- kacau supaya krim tidak hangus
- bila krim jadi suam, masukkan campuran telur
- kacau tanpa henti hingga pekat (pastikan air dibawah periuk mendidih perlahan)
- masukkan sedikit esen vanila dan kacaukan supaya jadi sebati
- tapiskan ke dlm 6 mangkuk kecil yg tahan panas
- letak mangkuk dlm tin pembakar berisi 2.5cm air
- bakar dlm oven 140c selama 40 min
- biar sejuk sebelum diletak dlm peti sejuk semalaman
- taburkan gula kastor, grill hingga gula diatasnya menjadi keperangan
- biar sejuk kemudian disimpan didlm peti sejuk selama 2 jam sebelum dimakan
2 comments:
salam sy syuhada,
akak..sy nk tnye..cmne nk cr mangkuk kaca yg boleh masuk dlm oven ye??
guna je mangkok tin ,,,
Post a Comment