Bahan-bahan:
250gm mentega - biar pada suhu bilik
2 camb parutan buah orange
330gm gula kastor
4 biji telur
225gm tepung naik sendiri (self-raising flour)
75gm tepung gandum
180ml jus orange
cara:
- panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 150C
- griskan tin kek size 22cm dan taburkan sedikit tepung supaya senang nak keluarkan kek nanti. ketepikan (cara ikut masing2)
- ayakkan kedua2 tepung dan ketepikan
- masukkan mentega, parutan buah orange dan gula ke dalam mangkuk adunan
- pukul dengan electric mixer sehingga kembang dan gebu
- masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi
- kemudian masukkan tepung diselang-selikan dengan jus orange sebanyak dua kali
- kaupbalikkan aduanan sehingga sebati
- tuangkan ke dalam tin kek dan bakar pada suhu 150-160C selama 1 jam 10 min atau sehingga masak
- setelah masak tutupkan api oven dan biarkan kek di dalamnya lebih kurang 10 min
- kemudian barulah dikeluarkan dan biarkan betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan
note: kalau buat separuh je adunan guna tin kek bersaiz 18cm
0 comments:
Post a Comment