3 cawan nangka muda – dibuang kulit dan dipotong kiub
½ cawan ikan bilis – rendam sekejap
2cm halia – ditumbuk kasar
3 ulas bawang putih – ditumbuk
5 biji bawang merah – ditumbuk
4 camb serbuk kari ayam/daging – campurkan dengan ½ cawan air jadikan paste
¾ cawan santan atau yogurt
3 cawan air
4 camb minyak
garam dan gula secukup rasa
Bahan2 penumis:
5 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
cara:
- rebus nangka sehingga lembut, toskan airnya dan letak tepi
- panaskan minyak di dalam periuk tumiskan bahan2 penumis sehingga naik wangi
- masukkan rempah kari dan kacaukan rata sehingga garing
- kemudian masukkan air, nangka, ikan bilis dan biarkan sehingga mendidih
- setelah itu masukkan pula santan, garam dan gula secukup rasa
- renehkan selama 5-10 min
- hidangkan dengan nasi putih
note: boleh gantikan ikan bilis dengan ayam atau daging dipotong kiub
source: 1001
0 comments:
Post a Comment