Pages

5 December 2008

Buttercream icing

Bahan-bahan (3 cawan):
1/2 cawan vegetable shortening
1/2 cawan (115gm) mentega atau marjerin
1 camt esen vanila
4 cawan (440gm) gula aising - diayak
2 camb susu segar

cara:
  • di dalam mangkuk adunan, pukul shortening dan mentega dengan electric mixer sehingga menjadi cream
  • masukkan esen vanila sambil dipukul lagi
  • kemudian masukkan gula aising yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit sambil dipukul dengan kelajuan sederhana sehingga sebati
  • masukkan susu sambil dipukul lagi sehingga gebu dan ringan
  • bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara dan simpan di dalam fridge supaya ianya boleh tahan selama 2 minggu
  • jika ingin digunakan sementara menunggu swiss roll siap bolehlah ditutupkan dengan tuala lembab

note: bolehlah dikurang gula aising jika tidak mahu terlalu manis

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin