Bahan-bahan (14 biji):
400gm tepung roti
2 camt yis
1 camt garam
50gm mentega - dicairkan
60gm gula pasir
1 biji telur
100ml susu segar
110ml air sejuk
Bahan2 topping:
100gm mentega
100gm tepung kek - tepung gandum pun boleh
80gm gula aising
2 biji telur
1-2 camt serbuk kopi segera/nescafe - dibancuh dengan 1 camt air panas
cara:
- cara membuat topping: pukul mentega dan gul aising pada kelajuan sederhana selama 5 min sehingga adunan ringan dan gebu
- masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi
- setelah itu masukkan serbuk kopi
- kemudian masukkan pula tepung dan putar pada kelajuan perlahan sehingga semuanya sebati
- masukkan ke dalam piping bag dan simpan di dalam peti sejuk sehingga sedia digunakan
- cara membuat roti: masukkan kesemua bahan ke dalam breadmaker dan tekankan setting untuk doh
- tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam
- setelah siap keluarkan dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi dan bentukkan menjadi bulat yang besar
- rehatkan doh tadi selama 10-15 min
- setelah itu bahagi2kan doh kepada setiap satu seberat 50gm dan bentukkan menjadi bola
- susunkan doh tadi di dalam loyang yang telah digris terlebih dahulu dan pastikan jarak di antara doh supaya ianya tidak melekat
- kemudian tutupkan loyang tadi dengan cling film dan biarkan doh naik dua kali ganda lebih kurang 45 min
- pada yang tinggal di negara sejuk bolehlah disimpan loyang tadi di dalam oven tanpa on kan dan letakkan dua cawan air panas dikiri kanan loyang tadi
- tutupkan oven dan biarkan doh naik dua kali ganda
- setelah itu bolehlah dipaipkan dengan topping tadi dengan bentuk spiral bermula dari tengah
- lakukan sehingga habis doh tadi dipipekan dengan topping
- bakar pada suhu 180C selama 20-25 min atau sehingga masak
- enak dihidangkan ketika masih panas
source: noormasri - diubahsuaikan sedikit
0 comments:
Post a Comment