Pages

20 December 2008

Gulai daging


Bahan-bahan:
500gm daging lembu atau kambing - dipotong kiub
400gm ubi kentang - dikupas dan dibelah 4 atau 6
1 labu bawang besar - dihiris halus
1/2 cawan santan pekat
1 sudu besar kerisik
5 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
3cm kulit kayu manis
3 cawan air
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan2 rempah:
1 sudu besar rempah ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk kunyit

Bahan2 kisar:
12-14 tangkai cili kering - direndam
1.5cm halia
1 batang serai
1cm lengkuas

cara:
  1. masukkan daging, bahan2 kisar, bahan2 rempah dan kerisik ke dalam mangkuk. gaulkan sebati. ketepikan
  2. panaskan minyak di dalam periuk
  3. masukkan bawang yang dihiris, bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis. tumiskan sehingga naik bau
  4. kemudian masukkan daging tadi dan tumiskan beberapa minit
  5. tuangkan air dan renih dengan api yang kecil sehingga daging empuk
  6. kemudian tuangkan santan dan kacaukan selama 2-3 min
  7. setelah itu barulah dimasukkan ubi kentang dan masak sehingga ubi kentang empuk
  8. hidangkan dengan nasi putih atau dengan roti

source: rossya

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin