Bahan-bahan:
500gm daging lembu atau kambing - dipotong kiub
400gm ubi kentang - dikupas dan dibelah 4 atau 6
1 labu bawang besar - dihiris halus
1/2 cawan santan pekat
1 sudu besar kerisik
5 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
3cm kulit kayu manis
3 cawan air
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan2 rempah:
1 sudu besar rempah ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk kunyit
Bahan2 kisar:
12-14 tangkai cili kering - direndam
1.5cm halia
1 batang serai
1cm lengkuas
cara:
- masukkan daging, bahan2 kisar, bahan2 rempah dan kerisik ke dalam mangkuk. gaulkan sebati. ketepikan
- panaskan minyak di dalam periuk
- masukkan bawang yang dihiris, bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis. tumiskan sehingga naik bau
- kemudian masukkan daging tadi dan tumiskan beberapa minit
- tuangkan air dan renih dengan api yang kecil sehingga daging empuk
- kemudian tuangkan santan dan kacaukan selama 2-3 min
- setelah itu barulah dimasukkan ubi kentang dan masak sehingga ubi kentang empuk
- hidangkan dengan nasi putih atau dengan roti
source: rossya
0 comments:
Post a Comment