Bahan2 A:
3 biji telur
2oz (57gm) gula kastor
1/2 camt baking powder
1/4 camt orange emulco
1/2 camt orange sunquick
1/2 camb ovalette
1.5oz (43gm) tepung gandum
1/2 camb tepung susu
beberapa titik pewarna orange
Bahan2 B:
2oz (57gm) mentega cair
Bahan2 C (Optional):
beberapa titik pewarna - merah, cokelat, hijau - ikut suka masing2
Buttercream icing secukupnya
cara:
- masukkan semua bahan2 A & Bahan2 B ke dalam mangkuk adunan
- pukul menggunakan electic mixer pukul dengan kelajuan maximum selama 5-7 min
- setelah itu ketepikan 2 camb adunan tadi dan masukkan ke dalam 3 mangkuk
- kemudian campurkan setiap mangkuk dengan setiap warna dan gaulkan rata
- masukkan ke dalam 3 piping bag dan ketepikan
- tuangkan adunan ke dalam tin kek yang telah dilapik dengan greaseproof paper
- pipekan 3 warna adunan tadi ke atas tin kek
- setelah itu bakar pada suhu 170C selama 20 min
- setelah masak biarkan di dalam oven selama 5 min dan barulah dikeluarkan
- biarkan sejuk seketika dan kemudian angkat greaseproof paper dan terbalikkan ke atas sehelai lagi greaseproof
- trimkan kek dan sapukan buttercream ke sekeluruhan kek
- gulungkan kek perlahan2 dan balutkan dengan clingfilm
- keep in the refrigerator for the buttercream to set sebelum dipotong dan dihidangkan
source: mamafami
0 comments:
Post a Comment