4 biji telur
100gm gula pasir
1 camb ovalette
25ml pati santan atau susu segar
50gm minyak jagung
100gm tepung gandum
1/2 camt garam
1/2 camt baking powder
1 camt pandan paste
1 camt pandan emulco
1 camt cokelat emulco
cara:
- griskan tin kek dan lapikkan dengan kertas minyak. ketepikan
- ayakkan tepung gandum, garam dan baking powder. ketepikan
- pukul gula dan ovalette di dalam mangkuk adunan sehingga rata
- masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi dengan kelajuan yang maksimum sehingga kembang dan pekat
- perlahankan kelajuan mixer pada tahap minimum dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga rata
- masukkan minyak jagung dan pati santan/susu segar, gaulkan sehingga sebati
- bahagikan adunan kepada dua bahagian
- satu bahagian dicampurkan dengan pandan paste dan emulco sambil dikacau sehingga sebati. ketepikan
- satu bahagian lagi dicampurkan dengan cokelat emulco sambil dikacau sehingga sebati. ketepikan
- masukkan kedua2 adunan berselang seli ke dalam tin kek
- kemudian ambil chopstick buatkan beberapa pusingan
- bakar pada suhu 180C selama 30min atau sehingga masak
- setelah masak tutupkan switch oven dan biarkan kek di dalamnya selama 5 min
- keluarkan dan biarkan betul2 sejuk barulah dipotong dan hidangkan
source: r-lin
1 comments:
aikk..amacam ada resipi tamil & tamil actress kat atas google ads tu? anjat kejap mak!
mano poeii sabtu lalu? org tunggu cam nak rak! podah!
Post a Comment