110gm putih telur
55gm gula kastor
5gm tepung jagung
40gm kuning telur
36gm air
36gm minyak sayur/ganola oil
9gm serbuk koko
42gm tepung gandum
10gm gula kastor
60gm chocolate bar - dicincang
15gm walnut - dicincang
15gm almond - dicincang
3gm pistachio nut - dicincang
cara:
- dengan menggunakan electric mixer pukul putih telur sehingga kembang
- kemudian masukkan gula (55gm) sedikit demi sedikit sambil dipukul lagi sehingga kental
- setelah itu barulah dimasukkan tepung jagung. pukul cukup sekadar sebati. ketepikan
- di dalam mangkuk adunan yang lain satukan bahan2 B dan pukul dengan menggunakan whisker sehingga sebati
- kemudian masukkan 1/3 adunan putih telur ke dalam adunan bahan2 B. kaupbalikkan sehingga rata
- masukkan lagi 1/2 adunan putih telur dan ulangi sehingga habis. kaubalikkan adunan sehingga rata
- kemudian masukkan cokelat yang telah dicincang ke dalam adunan. cukup sekadar dikacau sehingga sebati tetapi jangan diputar
- tuangkan adunan ke dalam chiffon tin bersaiz 18cm
- akhir sekali barulah ditaburkan kesemua kacang yang telah dicincang dan bakar pada suhu 170C selama 40 min atau sehingga masak
- setelah masak tutupkan api oven dan biarkan kek di dalamnya selama 5 min
- kemudian barulah dikeluarkan dan biarkan kek betul2 sejuk barulah dikeluarkan dari tin dan potong
note: petua untuk mendapatkan chiffon kek yang cantik jangan digris atau dilapik tin kek. cukup sekadar dilap dengan kain bersih. dasar dan dinding acuan yang tidak bergris akan membantu "memegang" kek yang di dalam proses mengembang-naik. chiffon kek yang cantik akan menghasilkan kek yang gebu dan berongga
0 comments:
Post a Comment