Pages

5 December 2008

Mashed potato

Bahan-bahan:
1kg ubi kentang
1/4 cawan susu segar
2 camb mentega
1/4 camt serbuk lada hitam
garam secukup rasa

Bahan-bahan sos:
200gm tulang lembu
2 cawan air
1 labu bawang besar - dipotong dadu
1 batang karot - dipotong kecil
1 batang celery - dipotong kecil
sedikit tepung jagung
sedikit serbuk lada hitam

cara:
  • ubi kentang dikupas dan dipotong 4
  • kemudian direbus di dalam air mendidih bersama dengan garam sehingga empuk
  • setelah empuk, toskan kemudian lenyekkan di dalam periuk tadi ketika kentang masih panas
  • letak kembali periuk di atas dapur dengan api yang sederhana sambil dimasukkan susu, serbuk lada hitam dan mentega
  • lenyekkan bersama2 dengan kentang tadi sehingga gebu dan sebati
  • matikan api dan masukkan ke dalam mangkuk sementara menunggu sos siap
  • cara membuat sos: tulang lembu dipanggang di dalam oven sehingga perang
  • kemudian direbus bersama karot, bawang besar, celery dan serbuk lada hitam sehingga mendidih dan air menjadi berkurangan
  • tapis stok tersebut kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dengan sedikit air dan kacau sebati
  • didihkan selama 10 min
  • setelah agak pekat bolehlah dihidangkan bersama2 mashed potato

source: noormasri

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin