1kg ubi kentang
1/4 cawan susu segar
2 camb mentega
1/4 camt serbuk lada hitam
garam secukup rasa
Bahan-bahan sos:
200gm tulang lembu
2 cawan air
1 labu bawang besar - dipotong dadu
1 batang karot - dipotong kecil
1 batang celery - dipotong kecil
sedikit tepung jagung
sedikit serbuk lada hitam
cara:
- ubi kentang dikupas dan dipotong 4
- kemudian direbus di dalam air mendidih bersama dengan garam sehingga empuk
- setelah empuk, toskan kemudian lenyekkan di dalam periuk tadi ketika kentang masih panas
- letak kembali periuk di atas dapur dengan api yang sederhana sambil dimasukkan susu, serbuk lada hitam dan mentega
- lenyekkan bersama2 dengan kentang tadi sehingga gebu dan sebati
- matikan api dan masukkan ke dalam mangkuk sementara menunggu sos siap
- cara membuat sos: tulang lembu dipanggang di dalam oven sehingga perang
- kemudian direbus bersama karot, bawang besar, celery dan serbuk lada hitam sehingga mendidih dan air menjadi berkurangan
- tapis stok tersebut kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dengan sedikit air dan kacau sebati
- didihkan selama 10 min
- setelah agak pekat bolehlah dihidangkan bersama2 mashed potato
source: noormasri
0 comments:
Post a Comment