Pages

27 December 2008

Mee hongkong

Bahan-bahan:
1 bungkus mee hoon - direndam atau dicelur dengan air panas supaya lembut
150gm udang
150gm sotong - dipotong bulat
150gm daging - dihiris nipis
1 ikat sawi - dipotong
1 cawan air
2 sudu besar sos tiram
garam dan serbuk perasa secukupnya
minyak untuk menumis

Bahan2 kisar:
2 labu bawang besar
10 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk lada putih/sulah

cara:
  • panaskan minyak, tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau dan betul2 masak
  • masukkan sos tiram dan gaulkan rata bersama garam dan serbuk perasa secukupnya
  • kemudian masukkan pula daging, sotong dan 1 cawan air
  • biarkan daging dan sotong masak
  • setelah itu masukkan udang dan biarkan sehingga masak
  • masukkan sawi dan gaulkan rata
  • akhir sekali masukkan mee hoon dan gaulkan semua bahan sehingga sebati
  • angkat dan hidangkan dengan cili jeruk

note: kalau suka mee hoon yang agak basah bolehlah dilebihkan air dan sos tiram

source: D

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin