200gm tepung roti
4gm instant yeast
20gm gula pasir/kastor
3gm garam
10gm tepung susu atau skim milk
20gm unsalted butter
130ml air
mentega dan gula kastor secukupnya
cara:
- masukkan kesemua bahan ke dalam breadmaker
- tekankan untuk setting dough dan tunggu sehingga siap (lebih kurang 1 1/2 jam)
- setelah siap keluarkan dari breadmaker dan letakkan doh di atas papan pencanai
- tumbuk2kan doh supaya mengeluarkan angin
- kemudian bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan biarkan doh rehat selama 10-15 min
- setelah itu bahagi2kan doh kepada beberapa bola kecil dengan setiap satu seberat 20gm (ini bergantung pada size yang disukai)
- bentukkan setiap doh kecil menjadi bola dan susunkan ke dalam tin/dulang pembakar yang telah digris terlebih dahulu
- tutupkan tin tadi dengan cling film atau tuala lembab dan biarkan doh naik dua kali ganda (lebih kurang 45min - 1jam)
- note: pada negara 4 musim bolehlah disimpan doh ini di dalam oven tanpa on kannya dan letakkan dua cawan air panas kiri dan kanan tin tadi dan tutupkan pintu oven
- setelah doh naik bolehlah dibakar pada suhu 180C selama 12-15 min atau sehingga masak dan keperangan
- sesudah masak bolehlah dikeluarkan dari oven dan sapukan dengan mentega dan salutkan dengan gula halus
- hidangkan sebagai minuman petang
source: choppy, myr (telah diubahsuaikan)
0 comments:
Post a Comment