Pages

4 December 2008

Coffeemate ice-cream

Bahan-bahan:
150gm coffeemate
100gm gula kastor
250ml susu segar
250ml krim putar (whipped cream)
1 camt esen vanila

cara:
  • masukkan coffeemate, gula dan susu ke dalam mangkuk adunan
  • dengan menggunakan whisker pukul sehingga kesemuanya larut dan sebati
  • ketepikan
  • di dalam mangkuk adunan yang lain pukul krim putar sehingga kental
  • campurkan esen vanila dan susu tadi. kacau sehingga sebati
  • kemudian tuangkan ke dalam bekas kedap udara dan simpan di dalam freezer sehingga separuh beku
  • setelah itu keluarkan dan masukkan ke dalam mangkuk adunan
  • dengan menggunakan electric mixer pukul ice-cream tadi dengan kelajuan tahap maksima selama 7-8 min
  • kemudian tuangkan semula ke dalam bekas kedap udara tadi
  • simpan di dalam freezer selama 10 jam

source: puan norzailina

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin