1 ekor ayam - dipotong kecil
3 biji ubi kentang - dipotong 4
1 biji bawang merah - dimayang
1 paket serbuk kari ayam - dicampur dengan sedikit air panas supaya menjadi pes
1 sudu besar cili kisar
4 cawan santan
4cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 tangkai daun kari
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan2 kisar:
2cm halia
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
cara:
- panaskan minyak di dalam periuk
- tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, bawang merah dan daun kari
- goreng sehingga wangi
- masukkan bahan2 kisar, cili kisar dan rempah kari. tumis sehingga naik minyak
- setelah itu masukkan pula ayam, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa
- renehkan sehingga ayam separuh masak
- kemudian masukkan santan dan ubi kentang
- didihkan perlahan2 sehingga ayam dan ubi kentant menjadi empuk
- masak sehingga kepekatan yang dikehendaki
- hidangkan bersama2 dengan nasi putih atau roti jala
source: noormasri
0 comments:
Post a Comment