Pages

12 December 2008

Kari ayam resepi I

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong kecil
3 biji ubi kentang - dipotong 4
1 biji bawang merah - dimayang
1 paket serbuk kari ayam - dicampur dengan sedikit air panas supaya menjadi pes
1 sudu besar cili kisar
4 cawan santan
4cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 tangkai daun kari
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan2 kisar:
2cm halia
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

cara:
  1. panaskan minyak di dalam periuk
  2. tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, bawang merah dan daun kari
  3. goreng sehingga wangi
  4. masukkan bahan2 kisar, cili kisar dan rempah kari. tumis sehingga naik minyak
  5. setelah itu masukkan pula ayam, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa
  6. renehkan sehingga ayam separuh masak
  7. kemudian masukkan santan dan ubi kentang
  8. didihkan perlahan2 sehingga ayam dan ubi kentant menjadi empuk
  9. masak sehingga kepekatan yang dikehendaki
  10. hidangkan bersama2 dengan nasi putih atau roti jala

source: noormasri

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin