2 cawan (220gm) tepung gandum
1 camb baking powder
1 camt garam
2 sticks (226gm) unsalted butter - pada suhu bilik
3/4 cawan (150gm) gula perang (light brown sugar)
1/2 cawan (115gm) gula pasir
3 biji telur
1 cawan susu segar
1 camt tepung gandum
1/2 cawan fresh / frozen blueberry (if frozen, do not defrost first as it tends to muddle in the batter)
Bahan2 topping:
1/2 cawan fresh / frozen blueberries (if frozen, do not defrost)
1/4 cawan (55gm) gula pasir
1/2 camt serbuk kulit kayu manis (ground cinnamon)
cara:
- gris tin kek bersaiz 13 x 9 inch dan ketepikan
- ayakkan tepung, baking powder, garam dan ketepikan
- kemudian pukul mentega bersama2 dengan gula perang dengan kelajuan sederhana selama 2 min
- masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi sehingga sebati
- perlahankan kelajuan mixer dan masukkan tepung berselang seli dengan susu (tepung-susu-tepung-susu-tepung) sambil dipukul sehingga sebati
- taburkan 1 camt tepung ke atas bluberries dan biarkan ianya bersalut
- kemudian kaupbalikkan blueberries tadi ke dalam adunan sehingga rata
- tuangkan adunan ke dalam tin
- setelah itu taburkan 1/2 cawan bluberries ke atas adunan
- campurkan gula dan serbuk kulit kayu manis dan kacaukan sebati
- selepas itu taburkan ke atas adunan
- bakar pada suhu 175C selama 45-50 min atau sehingga masak
note: blueberries akan mendap ke bawah apabila di bakar
source: cook's country
0 comments:
Post a Comment