Bahan2 A:
1 1/2 cawan (170gm) tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan (115gm) gula pasir
3 cawan santan
1 sudu kecil garam
1/2 cawan air gula merah - larutkan 1/2 cawan air panas dengan 3 sudu besar gula merah atau masakkan sehingga gula merah cair
1 cawan cendol
1/2 cawan air
cara:
- panaskan kukusan terlebih dahulu dan pastikan penutup dilapik dengan aluminium foil atau kain supaya air tidak menitik ke atas kuih
- sapukan sedikit minyak ke dalam loyang dan ketepikan
- gaulkan semua bahan2 A dan tapiskan
- bahagikan adunan kepada dua bahagian
- masukkan air gula merah ke dalam satu bahagian adunan dan biarkan warna asal ke dalam satu bahagian
- tambahkan cendol dan 1/2 cawan air ke dalam adunan warna asal supaya kecairannya sama dengan adunan gula merah tadi
- bahagikan setiap adunan sama banyak
- jadikan adunan gula merah 2 bekas dan adunan cendol 2 bekas
- tuangkan 1 bekas adunan cendol ke dalam loyang dan kukuskan selama 5-8 min
- kemudian tuangkan pula 1 bekas adunan warna asal dan kukus lagi selama 5-8 min
- lakukan sehingga habis
- untuk lapisan terakhir kukuskan selama 10 min
- setelah masak keluarkan dari kukus dan biarkan betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan
source: k.hanieliza
4 comments:
Alamak, sdapnye kueh lapiss cendol nie...
ya lah ijan,memang nampak sedap je kuih lapis ni...
kak... nmpak cantek sgt lapesnya tu ..:)
to blogresepi & ima - thanks
to mummyseri - nampak cantik tapi kene buat dulu cendol yelah kat sini semua kene buat sendiri
Post a Comment