Pages

9 July 2009

Chicken vindaloo

Bahan-bahan:
1kg ayam yang telah dipotong kecil
8 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
4 tangkai cili kering
2 sudu makan tomato puri
minyak

Bahan2 kisar:
2 labu bawang besar - dihiris halus & digoreng untuk dijadikan bawang goreng
6 ulas bawang putih
1cm halia
2 camt jintan putih (cumin seeds)
2 camt ketumbar biji (coriander seeds)
2 camt halba (fenugreek seeds)
2 camt lada hitam (black peppercorn)
1 camt serbuk kunyit
sedikit cuka
garam dan gula secukup rasa

cara:
  • panaskan minyak
  • gorengkan ayam separuh masak
  • angkat dan ketepikan
  • panaskan lagi minyak
  • tumiskan buah pelaga, kulit kayu manis, cili kering dan bahan2 kisar sehingga garing dan pecah minyak
  • masukkan ayam dan gaulkan sebati
  • kemudian masukkan tomato puri dan air secukupnya
  • masak di atas api sederhana panas sehingga mendidih
  • kemudian kecilkan api dan renihkan sehingga ayam masak selama 45 min
  • angkat dan hidangkan dengan roti arab atau nasi

source: muna (telah diubah sedikit)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin