1kg ayam yang telah dipotong kecil
8 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
4 tangkai cili kering
2 sudu makan tomato puri
minyak
Bahan2 kisar:
2 labu bawang besar - dihiris halus & digoreng untuk dijadikan bawang goreng
6 ulas bawang putih
1cm halia
2 camt jintan putih (cumin seeds)
2 camt ketumbar biji (coriander seeds)
2 camt halba (fenugreek seeds)
2 camt lada hitam (black peppercorn)
1 camt serbuk kunyit
sedikit cuka
garam dan gula secukup rasa
cara:
- panaskan minyak
- gorengkan ayam separuh masak
- angkat dan ketepikan
- panaskan lagi minyak
- tumiskan buah pelaga, kulit kayu manis, cili kering dan bahan2 kisar sehingga garing dan pecah minyak
- masukkan ayam dan gaulkan sebati
- kemudian masukkan tomato puri dan air secukupnya
- masak di atas api sederhana panas sehingga mendidih
- kemudian kecilkan api dan renihkan sehingga ayam masak selama 45 min
- angkat dan hidangkan dengan roti arab atau nasi
source: muna (telah diubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment