Pages

17 July 2009

Mee kari ala nyonya

Bahan-bahan:
600gm mee kuning - dicelur
300gm taugeh - dicelur
1kg kerang - direbus
2 keping tahu - digoreng & dihiris
4 biji telur - direbus & dibelah 2
4 tangkai daun bawang - dihiris
3 biji cili merah - dihiris
3 biji limau nipis - dibelah 4

Bahan2 kuah:
3 camb minyak
1 tangkai daun kari
4 camb rempah kari
400gm ayam - dipotong kecil
1.5ltr santan - dari 2 biji kelapa
1 keping asam keping
2 keping fish cake - dihiris nipis
1 paket fish ball - dibelah 2
1 paket taufu pok - dibelah 2
garam dan gula secukupnya

Bahan2 penumis:
4cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih

Bahan2 kisar:
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar

cara:
  • panaskan minyak
  • masukkan bahan2 penumis, bahan2 kisar dan daun kari
  • kacau sehingga naik bau
  • kemudian masukkan rempah kari dan kacau selama 2 min
  • masukkan pula ayam dan kacau rata sehingga terbit minyak
  • tuangkan santan, asam keping, garam dan gula secukupnya
  • kacau sekali sekala
  • bila kuah menggelegak, perlahankan api dan renihkan sehingga naik minyak
  • masukkan fish cake, fish ball dan taufu pok
  • biar mendidih semula sebelum diangkat
  • hidangkan mee dengan tahu goreng, kerang dan bahan2 lain bersama dengan kuah

source: puan norzailina nordin

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin