1 1/2 kg ayam - dipotong 12 keping atau ikut suka masing2
3 cawan santan dari 1 1/2 biji kelapa
1 helai daun kunyit - dihiris halus
garam dan gula secukup rasa
kerisik dari 1/2 biji kelapa
Bahan2 kisar:
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
1/2 cm halia
1/2 cm lengkuas
1/2 cam kunyit hidup
5 biji cili padi - kalau nak pedas boleh tambah lagi
3 biji buah keras
2 camb cili kisar
cara:
- satukan ayam dan bahan2 kisar di dalam periuk
- masakkan di atas api sederhana panas
- kemudian tuangkan santan dan kacau sehingga sebati
- biarkan kira2 1/2 jam sehingga kuah hampir2 kering
- masukkan kerisik, garam dan gula secukup rasa
- akhir sekali masukkan daun kunyit dan kacaukan sebati
- kepekatan atau kekeringan kuah bergantung pada selera masing2
- biarkan sehingga ayam masak
- setelah itu bolehlah dihidangkan dengan nasi dan lauk pauk yang lain
source: chef wan
3 comments:
Sebut rendang mesti teringat hari raya jer.. hehe... makan dengan lemang time raya memang best tak ingat... makan lemang cikit, ayam lebih lagi sodap. :D
Wow! Rendang ni best. Warna nyer sunnguh menyelerakan. Yum yum yum...terasa lapar plak...hehehe
Mmm... sedapnyer... baunye time lps masak mmg buat sume perut berbunyi. x sabar nak mkan... nyam3 =P
Post a Comment