Pages

4 July 2009

Chicken floss buns



Bahan-bahan (22 biji untuk 50gm):
480gm tepung roti
120gm tepung gandum atau tepung kek
110gm gula pasir
20gm susu tepung
4 camt instant yeast
1 biji telur
300ml air sejuk
60gm mentega
10gm garam

Bahan2 chicken floss:
2 cawan cooked chicken dari 4 keping chicken breasts (masak dalam slow cooker selama 3 jam supaya ia mudah disiatkan dan menjadi ringan)
1/2 camb dark soy sauce - optional
1 camt light soy sauce
1-2 camb gula pasir
1/2 - 1 camt serbuk lada sulah
1/4 cawan air stok ayam

cara:
  • cara membuat chicken floss: siat2kan ayam halus2, campurkan semua bahan ke dalam kuali non-stick
  • kacau seperti membuat serunding (over low-medium heat, bila dah kering, tukar kepada low heat)
  • bila kering dan flossy bolehlah diangkat
  • cara membuat doh: masukkan semua bahan ke dalam BM dan tekankan untuk setting doh
  • tunggu sehingga siap selama 1 1/2 bergantung pada jenis BM
  • kemudian keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  • kemudian bentukkan doh menjadi bulat dan rehatkan selama 10-15 min
  • setelah itu bahagikan doh kepada 22/16 bahagian dengan setiap satu seberat 50gm/60gm
  • bentukkan doh2 tadi menjadi bulat
  • ambil satu doh dan leperkan di atas tangan
  • letakkan 1 camt inti chicken floss dan tutupkan semula menjadi bulat
  • lakukan sehingga habis dan susunkan ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
  • kemudian biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
  • jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
  • apitkan kiri kanan atau atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
  • setelah doh naik bakar pada suhu 180C selama 15-20 min atau sehingga masak dan keperangan (jika suka bolehlah disapukan dahulu doh2 tadi dengan egg wash)
  • keluarkan dari oven dan sapukan dengan sedikit olive oil
  • taburkan sedikit inti chicken floss di atas bun tadi
  • enak dimakan untuk minuman petang

source: basic sweet doh dari alex goh & chicken floss dari puan norzailina nordin

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin