Bahan-bahan (12 biji):
Bahan2 chocolate paste:
20gm tepung kek
50gm gula pasir
1 biji telur putih
80ml susu segar
18gm serbuk koko
10gm mentega
Bahan2 doh:
240gm tepung roti
60gm tepung kek
55gm gula pasir
10gm susu tepung
2 camt instant yeast
1/2 biji telur
150ml air sejuk
30gm mentega
5gm (1 camt) garam
cara:
- cara membuat chocolate paste: satukan gula pasir dan tepung kek ke dalam putih telur dan kacaukan sebati. ketepikan
- panaskan susu di dalam mangkuk tahan panas dengan api sederhana panas sehingga hampir2 mendidih
- masukkan serbuk koko dan kacaukan rata
- setelah itu tuangkan campuran putih telur tadi dan kacaukan lagi sehingga sebati
- akhir sekali masukkan mentega dan kacaukan lagi sehingga sebati
- angkat dan biarkan sejuk sebelum disimpan di dalam fridge supaya keras sedikit
- cara membuat doh: masukkan semua bahan ke dalam BM dan tekankan untuk setting doh
- tunggu sehingga siap selama 1 1/2 bergantung pada jenis BM
- kemudian keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- kemudian bentukkan doh menjadi bulat dan rehatkan selama 10-15 min
- keluarkan chocolate paste yang disimpan di dalam fridge
- bentukkan menjadi bulat dan letakkan di atas plastik freezer yang telah dibelah dua
- kemudian canaikan chocolate tadi supaya menjadi bentuk 4 segi
- selepas itu canaikan pula doh menjadi bentuk triangle
- ambil chocolate paste tadi dan letakkan di atas doh tadi
- kemudian lipatkan doh kiri dan kanan (lipat dua) supaya menutupi chocolate paste
- canaikan lagi doh tadi menjadi bentuk triangle dan kemudian dilipat bahagian kiri ke dalam dan lipat bahagian kanan ke dalam menidih bahagian kiri tadi (lipat dua lagi - cara seperti membuat croissant)
- ulangi lagi sehingga 3-4 kali
- kemudian gulungkan doh tadi seperti swiss roll
- potongkan kepada 12 bahagian dengan setiap satu seberat 60gm
- bentukkan setiap satu menjadi bulat dan susunkan ke dalam loyang
- pastikan dijarakkan dengan 1 jari setiap satu dengan yang lain
- kemudian biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
- jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
- apitkan kiri kanan atau atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
- setelah doh naik bakar pada suhu 180C selama 15-20 min atau sehingga masak dan keperangan
- keluarkan dari oven dan sapukan dengan sedikit olive oil
- enak dimakan untuk minuman pagi atau petang
note: kelembutan roti nie buleh tahan sehingga 4-5 hari
0 comments:
Post a Comment