500gm ekor lembu
1 1/2 sudu besar tomato puri
1.5 liter / 6 cawan air
1 batang karot - dipotong bulat
2 batang saderi - dipotong kecil
1 biji ubi kentang - dipotong kecil
daun ketumbar - dihiris halus
lada hitam secukupnya - dikisar (bergantung pada selera masing2 jika ingin pedas)
125ml minyak masak
garam secukup rasa
Bahan2 kisar A:
2 sudu besar ketumbar biji
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
Bahan2 kisar B:
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
1cm halia
Bahan2 tumis:
4 biji buah pelaga
1cm kulit kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
cara:
- panaskan minyak, tumis ekor lembu sehingga perang sedikit
- angkat dan tuskan. ketepikan
- dalam minyak yang sama, masukkan rempah tumis dan bahan2 kisar B dan goreng sehingga naik bau
- kemudian masukkan bahan2 kisar A
- kacau di atas api yang kecil selama 3-4 min sehingga wangi
- masukkan tomato puri
- kacaukan rata
- setelah itu masukkan pula ekor lembu, air dan renihkan
- masukkan karot, ubi kentang dan saderi
- renihkan sehingga ekor lembu empuk
- perasakan dengan garam dan lada hitam yang telah dikisar
- hiaskan dengan daun ketumbar dan bawang goreng sejurus sebelum menghidang
note: boleh juga jika hendak merebus dahulu ekor lembu dan simpankan stok
source: chef wan (ubah sikit)
2 comments:
Sup ekor sedap kan... dulu jakun takpernah makan.. terai sekali terus nak berkali kali... berhantu jugak ekor2 nie.hehehe
sup ekor mmg sedap tapi nak merebusnya fulamak kene standby atas dapur 3 jam tu kalau tak ada pressure cooker
Post a Comment