100gm butter - pada suhu bilik
80gm gula kastor
1/4 camt garam
1/2 camt esen vanila
2 biji telur - pada suhu bilik
2 camb susu segar
100gm tepung kek
30gm tepung jagung
1 camt baking powder
10gm serbuk koko
5gm gula aising
2 camb susu segar
cara:
- griskan loaf pan bersaiz 17cm x 6.5cm dan ketepikan
- ayakkan tepung kek, tepung jagung dan baking powder. ketepikan
- setelah itu ayakkan pula serbuk koko dan gula aising
- kemudian masukkan 2 camb susu segar dan kacaukan sehingga sebati. ketepikan
- pukul mentega, gula, esen vanila dan garam sehingga gebu dan kembang
- masukkan telur satu persatu sambil dipukul sehingga sebati
- tuangkan 2 camb susu segar dan pukul lagi sehingga rata
- setelah itu masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit sambil dipukul pada kelajuan yang rendah sehingga sebati
- kemudian bahagikan adunan kepada dua bahagian
- satu bahagian biarkan pada warna asal dan satu lagi di campurkan dengan campuran serbuk koko tadi
- tuangkan kedua2 adunan ke dalam loaf pan berselang seli
- ambil chopstick dan bentukkan menjadi marble
- hentakkan sedikit loaf pan untuk mengeluarkan angin yang berlebihan
- kemudian bakar pada suhu 170C selama 40-50 min atau sehingga masak
- setelah itu keluarkan dari oven dan biarkan sehingga sejuk barulah dipotong dan dihidangkan
source: florence - diubah sedikit
0 comments:
Post a Comment