Pages

28 July 2009

Marble butter cake

Bahan-bahan:
100gm butter - pada suhu bilik
80gm gula kastor
1/4 camt garam
1/2 camt esen vanila
2 biji telur - pada suhu bilik
2 camb susu segar
100gm tepung kek
30gm tepung jagung
1 camt baking powder

10gm serbuk koko
5gm gula aising
2 camb susu segar

cara:
  • griskan loaf pan bersaiz 17cm x 6.5cm dan ketepikan
  • ayakkan tepung kek, tepung jagung dan baking powder. ketepikan
  • setelah itu ayakkan pula serbuk koko dan gula aising
  • kemudian masukkan 2 camb susu segar dan kacaukan sehingga sebati. ketepikan
  • pukul mentega, gula, esen vanila dan garam sehingga gebu dan kembang
  • masukkan telur satu persatu sambil dipukul sehingga sebati
  • tuangkan 2 camb susu segar dan pukul lagi sehingga rata
  • setelah itu masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit sambil dipukul pada kelajuan yang rendah sehingga sebati
  • kemudian bahagikan adunan kepada dua bahagian
  • satu bahagian biarkan pada warna asal dan satu lagi di campurkan dengan campuran serbuk koko tadi
  • tuangkan kedua2 adunan ke dalam loaf pan berselang seli
  • ambil chopstick dan bentukkan menjadi marble
  • hentakkan sedikit loaf pan untuk mengeluarkan angin yang berlebihan
  • kemudian bakar pada suhu 170C selama 40-50 min atau sehingga masak
  • setelah itu keluarkan dari oven dan biarkan sehingga sejuk barulah dipotong dan dihidangkan

source: florence - diubah sedikit

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin