1 cawan dessicated coconut (kelapa kering)
1 camb gula perang (brown sugar)
6 camb mentega cair
1 cawan (110gm) tepung gandum
1/3 cawan (75gm) gula pasir
1 camt baking powder
1/4 camt soda bikarbonat
1/4 camt garam
1 biji telur
1/3 cawan santan
4 camb susu segar
1/2 camt parutan lemon
cara:
- susunkan muffin cases ke dalam muffin pan. ketepikan
- campurkan dessicated coconut, 3 camb mentega cair dan gula perang ke dalam mangkuk
- gaulkan sebati
- selepas itu ketepikan 3 camb untuk dibuat topping
- ayakkan tepung, baking power, soda bikarbonat dan garam ke dalam mangkuk yang telah masukkan gula
- kemudian masukkan ke dalam adunan dessicated coconut tadi dan kacau rata
- di dalam mangkuk yang lain pukul telur, santan, 3 camb mentega cair, susu segar dan parutan lemon dengan menggunakan hand whisker sehingga sebati
- setelah itu tuangkan ke dalam adunan tepung tadi dan gaulkan rata
- sudukan adunan ke dalam muffin pan yang telah disediakan
- taburkan dengan topping
- bakar pada suhu 180C selama 20-25 min atau sehingga masak
- keluarkan dari oven dan biarkan sejuk
- hidangkan sebagai minuman petang
source: dd
0 comments:
Post a Comment